Watchmaking Landscape

This public space project draws inspiration from both Le Locle strict urban pattern and its enveloping topography in order to reveal these singularities of place.

Location Le Locle, Switzerland
Team Ludivine Gragy, Pierre Escobar
Client Le Locle
Time frame 2015
Size 1.5 ha
Commission type Open competition
→ ENG → FR

ENG Le Locle’s urban form is composed of a regular, linear building pattern stemming from economic growth in the 19th century and proliferation of watchmaking workshops, enlisted now as UNESCO World heritage. This urban fabric provided ateliers with optimal light exposure throughout the day, necessary for the meticulous handwork required on the watches’ small mechanisms. We sought to convert the bus station square from a traffic-oriented infrastructure into an urban plaza, favouring pedestrian flows and soft mobility as a result. A continuous pavement made of regional granite is laid from façade to façade, giving shape to a coherent and homogenous public space. The stones are treated in two ways: either as wide sandblasted slabs or as roughly cut small cobblestones. They are arranged in a regular orthogonal pattern referring to the historical urban grid. On the sidewalks facing south, terraces are positioned in the shade of a fern-leaf beech, giving pedestrians room to rest while waiting for their bus. A shelter with a roof is positioned alongside the blind wall of the COOP supermarket, freeing the square from visual or physical interruptions. The train station is located 25 meters uphill from the bus station. The woody Jura hillside cuts a wedge between the two public spaces, bringing mountainous landscape scenery composed of rocks and coniferous trees into the city. The same pavement of big granite slabs is used on the train station plaza, providing material continuity with the space of the bus station square. Taxis and delivery zones are organised on the eastern side, freeing the square from traffic. The new pedestrian friendly space gives the possibility to the “Café de la Gare” to extend its terrace and to soak up views of the unique watchmaking landscape.

FR Le Locle se distingue par un tissu urbain dense et maitrisé, dont la trame orthogonale est le témoignage du rôle de la ville au sein de l’histoire de l’horlogerie mondiale. Les qualités inhérentes de la place du 1er Août et de l’esplanade de la garde sont mises en valeur en renforçant ce qui définit leur caractère : la relation à la structure du centre-ville pour la place du 1er Août, le lien au coteau et au grand paysage pour l’esplanade de la gare. Situé en contrebas du massif du Jura, l’urbanisme du Locle a été fortement influencé par la topographie. La place du 1er Août se situe au sud de la ville basse, tandis que la gare et son esplanade en sont le point de passage piétonnier en partie nord. Bien que reliées physiquement par un cheminement, ces deux places sont cependant déconnectées l’une de l’autre par l’important dénivelé de 25m qui les sépare, ainsi que par la masse végétale du coteau faisant irruption au cœur de l’agglomération. L’aménagement de la place du 1er Août vise à l’ancrer dans la structure urbaine par un mouvement de composition singulier et un sol minéral de façade à façade, créant de la sorte un espace public homogène et cohérent. La texturation du sol réinterprète la trame de l’urbanisme horloger, oriente la place, et l’ancre dans son contexte métropolitain tout en lui conférant une visibilité nouvelle. Celle-ci s’affirme comme un lieu identitaire, partie prenante du maillage des espaces ouverts de la ville. L’esplanade de la Gare est quant à elle confortée dans son caractère d’espace public en belvédère. La mise en œuvre d’un dallage uni renforce son aspect piétonnier. Ceci permet aux petits commerces en rez-de-chaussée de la gare de bénéficier d’une terrasse en surplomb disposant d’une vue unique sur le paysage horloger.