VoltaNord

The urban study VoltaNord in Basel addresses the transformation of a 9 ha industrial area into a lively neighborhood with a cluster of new open spaces counting a central square, a linear park, new streets and courtyards.

Location Basel, Switzerland
Architecture BeL (team leader) with Clauss & Merz
Consultants Merlin Bauer, Martin Josephy, Martina Kausch and Bárbara Maçães Costa
Collaborator Silvia Bachetti
Client Basel-Stadt, SBB
Time frame 2019-2020
Size 9 ha
Commission type Commissioned study / Studienauftrag
→ ENG → DE

ENG Volta Nord is located at the interface between the residential district of St Johann and an industrial area at the edge of the city. There coexist heterogeneous volumes of polarized typologies, where small constructions are side by side with large factory buildings. The urban design exploits the specificities of this raw context to accommodate the needs of a future living and working neighborhood. Three elementary architectural typologies are implemented: the courtyard, the slab, and the comb building. Those volumes are never seen as solitary objects but always as composition, framing their surrounding with various degrees of intimacy. Their interlocking creates dynamic spatial situations, differentiated indoor and outdoor spaces that reacts to the specificity of their contexts. The voids between the blocks make space for a park, a square, and a new street network, reacting to the changing levels of porosity generated by the architecture and allowing the emergence of a diversified public life. While the central square is surrounded by buildings with defined edges framing clearly its borders, the transition between open and built spaces changes nature throughout the district. The comb typology opens up towards the park and the new streets, creating a “raw edge” sheltering front gardens, entrance thresholds, and small yards. The small scale of those urban pockets between the protruding volume grants intimacy to the ground floor dwellings exposed to public life.


DE Das Planungsgebiet befindet sich im stadtmorphologischen Übergang vom Industriegebiet Volta und dem Wohnquartier St. Johann. Ein Nebeneinander unterschiedlicher Massstäbe und Bauformen bestimmt den Ort, dessen Identität im Spannungsfeld zwischen eindrücklichen Großbauten und kleinen, individuellen Stadtbausteinen entsteht. Die städtebauliche Struktur des Entwurfs knüpft an diese Potentiale des industriellen Kontextes an und verwebt die Bedürfnisse eines gemischten Wohn- und Arbeitsquartiers mit den ausdruckstarken Räumen des industriellen Umfeldes. Aus den elementaren Grundtypologien Hofgebäude, Riegel und Kamm werden räumliche Situationen geschaffen, die sowohl Eigenarten einer offenen wie einer geschlossenen Bebauung besitzen. Mögen in einem Moment die Gebäude als objekthafte Solitäre erscheinen, umschließen sie im nächsten Freiraüme von bergender Intimität. Zwischen den Gebäudegruppen werden lagespezifisch differenzierte Stadträume durch die Gebäudevolumina gebildet. Große Wesen bilden sich aus Gruppen kleinerer Einzeltypologien. Während die Gebäude am Quartierplatz einfache Raumkanten bilden und damit den Platz ruhig definieren, lösen sich die Raumkanten andernorts differenziert auf, um Teilräume mit spezifischen Qualitäten zu herzustellen. Der Grundtyp des Kammes wird entlang des Parks, des nördlichen Armes der Lysbüchelstrasse und entlang der Strasse am Weinlager als Rauer Saum platziert. Seine kleinmassstäblichen Raumtaschen zwischen den vorspringenden Bauteilen schaffen in der Exponiertheit zum öffentlichen Raum Intimität für Wohnen im Erdgeschoss.